Badacsonyiprogramok.hu

  • Bemutatkozás
    • Objektumaink
    • Elérhetőség
    • Képgaléria
    • Küldetésnyilatkozat
    • Alapdokumentumok
    • Pályázati beszámolók
  • Városi Könyvtár
  • Egry József Emlékmúzeum
  • Tájház
  • Média
    • Badacsonytomaj Televízió
    • Badacsony Újság
  • Bor7
  • Csoportjaink
    • Manó Klub
    • Nyugdíjasok Egyesülete
    • Foltvarró klub
    • Himfy Irodalmi Kör
    • Ezüst Kükapu Táncegyüttes

admin.badaprog

Badacsonyiprogramok.hu > Városnapi Főzőverseny – Versenykiírás

Városnapi Főzőverseny – Versenykiírás

Gulyás étel készítés

Híres nemzeti eledelünk, a gulyás minden bizonnyal nagyon régi magyar étel. Talán már ették a honfoglalás korában is. Pásztorok tápláléka volt egykor.

Eredetileg a gulyást és rokon ételeit marhahúsból készítették, de szinte bármilyen hús felhasználható hozzá, birkahús, sertéshús éppúgy, mint a tyúkok, kakasok húsa.

Gulyásváltozatok

  • Bográcsgulyás: fokhagymával, paradicsommal ízesített változat.
  • Alföldi gulyás: zöldségekkel (répával, karalábéval stb.) gazdagon dúsított változat.
  • Szegedi gulyás: zöldségekkel és csipetkével készített gulyás.
  • Kolozsvári gulyás: édeskáposztával készül.
  • Szerb gulyás: kelkáposztával dúsított, majorannával ízesített változat.
  • Csángó gulyás: savanyúkáposztával készítik.
  • Babgulyás:  a hosszú időre beáztatott száraz tarkababot egyszerre teszik fel a hússal főni. Gazdagon kell fűszerezni.
  • Juhászos birka: a kizsírozott edénybe rétegezve rakják bele a húst, a paprikát és a hagymát. A hús a saját levében fő meg, s az eredmény nagyon hasonlít a pörköltre.

A részvétel feltételei:

Csak bográcsban történhet a főzés, nyílt tűzön.(gázrezsó megengedett – főzőeszközről – előre elkészített alapanyagról, minden csapat maga gondoskodik)

Csapatok összetétele: egy fő csapatvezető minimálisan kettő vagy több kisegítő.

Nevezés:

Nevezni 2012. június 02-án szombaton 09.00 óráig lehet a Városháza címén Badacsonytomaj, Fő u. 14. vagy telefonon 87/571-270; 87/571-115 számokon, illetve a vmk@badacsonyiprogramok.hu e-mail címen, valamint a helyszínen.

Nevezési lap kitöltése a helyszínen történik.

Nevezési díj: csapatonként 5 adag étel biztosítása, melyet a rendezőség által kiadott ebédjegyekkel tudja elszámolni a nevező csapat.

A verseny részletezése:

2012. június 02-án a versenyző csapatok 09.00 órától kezdenek.

A jelentkezési lapok alapján történik a csapatok regisztrálása, start számmal való ellátása és ekkor kell közölni a készítendő étel elnevezését is.

Zsűrizésre az elkészült ételeket 11.30 órától 12.00 óráig lehet a zsűri asztalán elhelyezni. A leadásra minden csapatnak 30 perc áll rendelkezésére. 12.00 órakor az asztalon elhelyezett,  elkészült ételek vesznek részt a versenyben. A zsűrizésre a csapat sorszámával ellátott táblával kell elhelyezni a tálalt ételt.

A zsűri részére minden csapat egy adag általa elkészített ételből kitálalva a rendezőség által biztosított porcelán tányéron kell zsűrizésre leadnia.

Az étel elkészítéséhez szükséges nyersanyagról és egyéb ízesítőkről, a főzéshez szükséges eszközökről a versenyző köteles gondoskodni.

A főzéshez padokat, asztalokat, tűzifát az étel kiosztásához műanyag edényt és evőeszközt az elfogyasztáshoz kenyeret a rendezőség biztosít.

Zsűrizés:

A zsűritagok egyenként pontozzák, értékelik a csapatokat, majd az általuk adott pontszámok összesítésével határozzák meg az adott csapat helyezését, a végeredményt.

A zsűri a főzés megkezdésétől a tálalás végéig pontoz, 1-től 100-ig terjedő skálán. (Szempontok: megjelenés, tisztaság, ésszerűség, csapatmunka, tálalás, hőfok, íz, stb…)

A készételből egy adagot kitálalva a zsűrinek kell biztosítani a bíráláshoz. Az elkészült ételeket kérjük majd a zsűrizés végéig meghagyni és melegen tartani, mert így az esetleges viták elkerülhetők. Ez után 12.30 órától szabad az ételosztás.

Eredményhirdetés:

12.30 órakor

Díjazás:

A zsűri döntése alapján kerül kihirdetésre:

1. helyezett

2. helyezett

3. helyezett

Különdíj (zsűri megítélése alapján)

Zsűri:

Elnök: Halász János kétszeres Oscar-díjas, és háromszoros mester diplomás szakács, gasztronómus, magyar hagyományőrző cím tulajdonosa

Tagok: Lukács Antalné a badacsonytomaji MENÜ Bt. vezetője

Ferencsik István a TV2 Nagy Fogyás verseny győztese

  • admin.badaprog
  • május 22, 2012
  • 572
  • No Comments
  • Egyéb kategória

Related posts

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

admin.badaprog

Badacsonyiprogramok.hu > Városnapi Főzőverseny – Versenykiírás

VÁROSNAPI FŐZŐVERSENY – VERSENYKIÍRÁS

Városnapi Főzőverseny  – Versenykiírás

A részvétel feltételei:

Csak bográcsban vagy grillen történhet a főzés, nyílt tűzön.

Csapatok összetétele: egy fő csapatvezető minimálisan kettő vagy több kisegítő.

Nevezés:

Nevezni 2011. május 28-án szombaton 09.00 óráig lehet a Közösségi ház címén Badacsonytomaj, Fő u. 23. vagy telefonon 87/571-115 számon, illetve a vmk@badacsonyiprogramok.hu e-mail címen, valamint a helyszínen.

Nevezési lap kitöltése a helyszínen történik.

Nevezési díj a sportversenyen résztvevők részére csapatonként 15 adag étel biztosítása, melyet a rendezőség által kiadott ebédjegyekkel tudja elszámolni a nevező csapat.

 

A verseny részletezése:

2011. május 28-án a versenyző csapatok 09.00 órától kezdenek.

A jelentkezési lapok alapján történik a csapatok regisztrálása, start számmal való ellátása és ekkor kell közölni a készítendő étel elnevezését is.

Zsűrizésre az elkészült ételeket 12.30 órától 13.00 óráig lehet a zsűri asztalán elhelyezni. A leadásra minden csapatnak 30 perc áll rendelkezésére. 13.00 órakor az asztalon elhelyezett,  elkészült ételek vesznek részt a versenyben. A zsűrizésre a csapat sorszámával ellátott táblával kell elhelyezni a tálalt ételt.

A zsűri részére minden csapat egy adag általa elkészített ételből kitálalva a rendezőség által biztosított porcelán tányéron kell zsűrizésre leadnia.

Az étel elkészítéséhez szükséges nyersanyagról és egyéb ízesítőkről, a főzéshez szükséges eszközökről a versenyző köteles gondoskodni.

A főzéshez padokat, asztalokat, tűzifát az étel kiosztásához műanyag edényt és evőeszközt az elfogyasztáshoz kenyeret a rendezőség biztosít.

 

Zsűrizés:

A zsűritagok egyenként pontozzák, értékelik a csapatokat, majd az általuk adott pontszámok összesítésével határozzák meg az adott csapat helyezését, a végeredményt kategóriák szerint.

A zsűri a főzés megkezdésétől a tálalás végéig pontoz 1-től 100-ig terjedő skálán. (Szempontok: megjelenés, tisztaság, ésszerűség, csapatmunka, tálalás, hőfok, íz, stb…)

A készételből egy adagot kitálalva a zsűrinek kell biztosítani a bíráláshoz. Az elkészült ételeket kérjük majd a zsűrizés végéig meghagyni és melegen tartani, mert így az esetleges viták elkerülhetők. Ez után 13.30 órától szabad az ételosztás.

 

Eredményhírdetés:

14.00 órakor

 

Díjazás:

A zsűri döntése alapján kerül kihirdetésre:

 

I. Kategória: bográcsban készült ételek

1. helyezett

2. helyezett

3. helyezett

Továbbá arany, ezüst és bronz minősítés

 

II. Kategória : grill ételek

1. helyezett

2. helyezett

3. helyezett

Továbbá arany, ezüst és bronz minősítés

 

III. Kategória: Különdíj (zsűri megítélése alapján)

Zsűri:

Elnök: Halász János kétszeres Oscar-díjas, és háromszoros mester diplomás szakács, gasztronómus, magyar hagyományőrző cím tulajdonosa

Tagok: Lukács Antalné a badacsonytomaji MENÜ Bt. Vezetője

Ferencsik István a TV2 Nagy Fogyás verseny győztese

 

  • admin.badaprog
  • május 6, 2011
  • 0
  • No Comments
  • Egyéb kategória

Related posts

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Badacsonytomaj honlapja

Katalógus

BVÖKI – Kulturális Intézmény

8258 Badacsonytomaj

Római út 69.

Tel.: +36-30-693-4420

Partnereink


Linkcsere

Kérem, hogy amennyiben lát lehetőséget egy linkcsere kapcsolat kiépítésére, akkor egy az alábbiak közül választott linket helyezzen az oldalán:

– Szálláskérés.hu főoldala

Belföldi szállások | Szálláskérés.hu

Copyright © 2018 Badacsonyi programok események, Badacsony - Badacsonytomaj.. Minden jog fenntartva