Városnapi Főzőverseny – Versenykiírás
Gulyás étel készítés
Híres nemzeti eledelünk, a gulyás minden bizonnyal nagyon régi magyar étel. Talán már ették a honfoglalás korában is. Pásztorok tápláléka volt egykor.
Eredetileg a gulyást és rokon ételeit marhahúsból készítették, de szinte bármilyen hús felhasználható hozzá, birkahús, sertéshús éppúgy, mint a tyúkok, kakasok húsa.
Gulyásváltozatok
- Bográcsgulyás: fokhagymával, paradicsommal ízesített változat.
- Alföldi gulyás: zöldségekkel (répával, karalábéval stb.) gazdagon dúsított változat.
- Szegedi gulyás: zöldségekkel és csipetkével készített gulyás.
- Kolozsvári gulyás: édeskáposztával készül.
- Szerb gulyás: kelkáposztával dúsított, majorannával ízesített változat.
- Csángó gulyás: savanyúkáposztával készítik.
- Babgulyás: a hosszú időre beáztatott száraz tarkababot egyszerre teszik fel a hússal főni. Gazdagon kell fűszerezni.
- Juhászos birka: a kizsírozott edénybe rétegezve rakják bele a húst, a paprikát és a hagymát. A hús a saját levében fő meg, s az eredmény nagyon hasonlít a pörköltre.
A részvétel feltételei:
Csak bográcsban történhet a főzés, nyílt tűzön.(gázrezsó megengedett – főzőeszközről – előre elkészített alapanyagról, minden csapat maga gondoskodik)
Csapatok összetétele: egy fő csapatvezető minimálisan kettő vagy több kisegítő.
Nevezés:
Nevezni 2012. június 02-án szombaton 09.00 óráig lehet a Városháza címén Badacsonytomaj, Fő u. 14. vagy telefonon 87/571-270; 87/571-115 számokon, illetve a vmk@badacsonyiprogramok.hu e-mail címen, valamint a helyszínen.
Nevezési lap kitöltése a helyszínen történik.
Nevezési díj: csapatonként 5 adag étel biztosítása, melyet a rendezőség által kiadott ebédjegyekkel tudja elszámolni a nevező csapat.
A verseny részletezése:
2012. június 02-án a versenyző csapatok 09.00 órától kezdenek.
A jelentkezési lapok alapján történik a csapatok regisztrálása, start számmal való ellátása és ekkor kell közölni a készítendő étel elnevezését is.
Zsűrizésre az elkészült ételeket 11.30 órától 12.00 óráig lehet a zsűri asztalán elhelyezni. A leadásra minden csapatnak 30 perc áll rendelkezésére. 12.00 órakor az asztalon elhelyezett, elkészült ételek vesznek részt a versenyben. A zsűrizésre a csapat sorszámával ellátott táblával kell elhelyezni a tálalt ételt.
A zsűri részére minden csapat egy adag általa elkészített ételből kitálalva a rendezőség által biztosított porcelán tányéron kell zsűrizésre leadnia.
Az étel elkészítéséhez szükséges nyersanyagról és egyéb ízesítőkről, a főzéshez szükséges eszközökről a versenyző köteles gondoskodni.
A főzéshez padokat, asztalokat, tűzifát az étel kiosztásához műanyag edényt és evőeszközt az elfogyasztáshoz kenyeret a rendezőség biztosít.
Zsűrizés:
A zsűritagok egyenként pontozzák, értékelik a csapatokat, majd az általuk adott pontszámok összesítésével határozzák meg az adott csapat helyezését, a végeredményt.
A zsűri a főzés megkezdésétől a tálalás végéig pontoz, 1-től 100-ig terjedő skálán. (Szempontok: megjelenés, tisztaság, ésszerűség, csapatmunka, tálalás, hőfok, íz, stb…)
A készételből egy adagot kitálalva a zsűrinek kell biztosítani a bíráláshoz. Az elkészült ételeket kérjük majd a zsűrizés végéig meghagyni és melegen tartani, mert így az esetleges viták elkerülhetők. Ez után 12.30 órától szabad az ételosztás.
Eredményhirdetés:
12.30 órakor
Díjazás:
A zsűri döntése alapján kerül kihirdetésre:
1. helyezett
2. helyezett
3. helyezett
Különdíj (zsűri megítélése alapján)
Zsűri:
Elnök: Halász János kétszeres Oscar-díjas, és háromszoros mester diplomás szakács, gasztronómus, magyar hagyományőrző cím tulajdonosa
Tagok: Lukács Antalné a badacsonytomaji MENÜ Bt. vezetője
Ferencsik István a TV2 Nagy Fogyás verseny győztese