Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat idén is koszorúzással kezdődött a badacsonytomaji temetőben, ahol a Poeltenberg család sírkertje előtt, majd Csala Gergely honvéd huszár sírjánál  Badacsonytomaj Város Önkormányzata nevében Forintos Ervin és Orbán Péter képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúját. Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola nevében Csizmarik Béláné igazgató, Dér Eszter és Kun Roland tanulók koszorúztak.

Az ünnepség a Szent Imre Római Katolikus Templomban ünnepi szentmisével folytatódott, melyet Földi István esperes, plébános celebrált. Beszédében a szabadságharc minden magyar résztvevője számára fontos három értékre világított rá, kiemelve, hogy ma sokan nem is értik, mit jelentenek a nemzettudat, a hazaszeretet, az önfeláldozás kifejezések. A Szentírás alapján tájékozódó ember viszont könnyen átérezheti ismét elődeink értékrendjét.

Az ünnepi szentmisét követően a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület közreműködésével fáklyás felvonulás indult a Történelmi Emlékparkba, ahol Vízkelety Dóra tolmácsolásában Petőfi Sándor: 1848 című versét hallhattuk elsőként.