A Pauler család badacsonyi történetének szálai a 19. század közepéig nyúlnak vissza, amikor is tehetős pesti polgárok sorra vásároltak szőlőbirtokokat a Balaton partján, amelyekre aztán nyaralót,”villát” építettek. Pauler Tivadarnak azonban ilyesmi eszébe sem jutott, lefoglalta a tudományos és oktatáspolitikai közélet. Mégis lett szőlője és villája is Badacsonyban. Ez pedig úgy történt, hogy rokona és jó barátja, Hajnik Károly a parlamenti gyorsírói iroda vezetője nagyobb kölcsönt kért az akkor már magas közjogi méltóságokat viselő Pauler Tivadartól, aki az összeget készséggel a jó rokon rendelkezésére is bocsátotta. A sors aztán úgy hozta, hogy Hajnik Károly a pénzt nem tudta visszafizetni, s mivel adós sem akart maradni, felajánlotta hitelező rokonának a badacsonyi birtokot, aki azt – látatlanban – el is fogadta.

Pauler Tivadart nem érdekelte a frissen szerzett ingatlan, ideje sem volt rá, ezért évekig feléje sem nézett. Mikor aztán mégis rászánta magát, hogy megnézze minek is jutott birtokába lekocsizott a Balatonhoz, mivel akkoriban még nem volt vonat, s annyira megtetszett neki Badacsony, hogy azonnal építkezni kezdett. Felépítette azt a nagy olaszos stílusú villát, amely

a Paulerok három nemzedékének kedvelt pihenőhelyévé vált. Pauler Tivadar halála után, fia Gyula az édesanyjától örökölte meg a badacsonyi birtokot, ahol halálát is lelte, szabadsága ideje alatt vacsora közben ragadta el a szívhalál. Lánya Juliska Badacsonyban ápolta a nagybeteg Egry Józsefet katonáskodása idején, itt szövődött szerelmük, s itt lelhettek otthonra is. Milyen a véletlen, ha Pauler Tivadar nem jut badacsonyi ingatlanhoz, akkor Egry József sem lehetett volna badacsonyi festő.

Pauler Gyula fia, Pauler Ákos a 20. század elejének egyik legjelentősebb magyar filozófusa, a két világháború közötti korszak hivatalos bölcseletének meghatározó szereplője. Ismeretelméleti, filozófiatörténeti, logikai, pedagógiai és erkölcstani munkássága egyaránt jelentős volt a korszak tudományos életében. Nyolcvanöt éve, 1933. június 29-én hunyt el. A badacsonytomaji Donát kápolna sírkertjében nyugszik. Tiszteletére a kertben emlékmű áll. Munkásságának emlékét őrizzük.

(kép: internet)