Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye szervezésében a Nyugdíjas Egyesület és az Olvasókör tagjai 2012. június 28-án fonyódi kiránduláson vettek részt. Szép, napsütéses időben szállt hajóra a vidám társaság. A kulturális és építészeti nevezetességekben gazdag kisvárosban a Fonyódi Kulturális Intézmények igazgatója, Varga István köszöntötte a szép számú résztvevőt.  Fonyódi túránk kiindulópontja a város központjában található vasútállomás volt, ahol Dottó vonatra szálltunk, és elindultunk felfedezni a város nevezetességeit.

A Vasútállomástól a Szent István utcán mentünk végig és eljutunk az országban egyedülálló Fácánosi palánkvárig, ahol a török idők emléke, Magyar Bálint várkapitány vitézsége ma is elevenen él a nyaranta megrendezett Hadijátékokban – tudtuk meg alkalmi idegenvezetőnktől, Varga Istvántól.

A palánkvár után láthattuk Fonyód egyetlen, máig is megmaradt népi műemlék épületét, a közel 200 éves Présház-éttermet, melyet a birtokos Lengyel család építtetett az 1800-as évek legelején a szőlőbirtok kiszolgálására.
Kirándulásunk során megtekintettük a híres fonyód-bélatelepi villasort, amely 1894-ben kezdett kiépülni s a mai napig a legtöbb villa megőrizte jellegzetes vonásait eredeti formában. Bélatelep a jómódú, „úri középosztály” tagjainak volt a nyaralóhelye, jobbára orvosok, jogászok, földbirtokosok, politikusok, művészek, gyártulajdonosok töltötték itt szabadidejüket, többek között Ripka Ferenc Budapest főpolgármestere, Huszka Jenő zeneszerző, és a Törley pezsgőgyáros. A sétányon haladva megtekintettük Szaplonczay Manó emlékoszlopát, melyet Bélatelep alapítója előtt tisztelegve 1934-ben emeltek. Ugyancsak itt láthattuk Bélatelep névadójának, gróf Zichy Bélának az emléktábláját, aki felkarolta a Balatonkultusz eszméjét és lehetővé tette számukra, hogy felépítsék a legszebb balatoni villasort. A Szaplonczay sétány látványossága Pál Mihály 1987-ben emelt Balatoni szél szobra. Innen nem mindennapi panoráma tárult elénk. Mindenkit ámulatba ejtett a szemközti csodálatos hegyek látványa, természetesen a Badacsony heggyel az élen.

Volt villája előtt láthattuk Huszka Jenő zeneszerző emléktábláját is, aki szintén évtizedeken át nyaralt, s dolgozott Fonyódon, hiszen nem egy világhírű művét ebben a villában szerezte.

Kirándulásunk következő állomása a Természetvédelmi és Helytörténeti Gyűjtemény megtekintése volt.

A Fonyódi Múzeum kiállítása bemutatta a Balatonnak és közvetlen környékének kialakulását, természetföldrajzi viszonyait, legjellemzőbb élőhely- típusait, életközösségeit, növény- és állatvilágát, külön kiemelve az értékes és védett fajokat.
Ugyanitt, a volt Velics-villa falán Szinyei Merse Pál táblája őrzi emlékét annak, hogy a nagy festő 1916 és 1917 nyarát ebben a villában töltve nyolc képet festett Fonyódról és a Balatonról.
A Múzeum megtekintése után következő úti célunk a Kripta villa – Az örök szerelem házának megtekintése volt, amelynek legendája évtizedek óta elérzékenyíti a látogatókat. Minden ember a maga módján a lelke mélyén emléket állít igaz szerelmének, de mindig voltak és lesznek olyan emberek, akik nem zárják magukba a titkot, hanem kézzel fogható, szemmel látható jellel kívánnak emléket állítani az ember legszentebb érzésének, az örök szerelemnek. Ezek közé tartozott Abrudbányay Ödön is, az erdélyi származású pécsi gyógyszerész, aki szokatlan módját választotta az emlékezésnek. A beteljesületlen szerelem arra késztette a kedvesét elvesztő férfit, hogy a maga, s elhunyt szerelmének alakját kő-nászágyba faragtassa.

Az épületek mellet elhaladva láthattuk még az ottani művelődési házat, sportcsarnokot is. A kikötőben a hajóra várva, kicsit elfáradva, de annál lelkesebben beszélték át a látottakat a Nyugdíjas Egyesület és az Olvasókör tagjai.

Köszönet Fodor József és Varga István Kulturális Intézmények igazgatóinak és Szalai Ferencné művelődésszervezőnek a szervezésért, valamint a Bahart Zrt-nek, aki ingyenesen biztosította az oda- és visszautat.

 

2010. év

A Badacsonytomaji Nyugdíjasok Egyesülete 2005. elején alakult, 40 fővel. Létszámuk jelenleg 30, folyamatosan változik.

2010. januárjában vezetőváltás történt, elnöke Flamis Mihály.

Az Egyesület tagja a Badacsony Térségi Civil Kerekasztalnak, programjain részt vesz, aktívan közreműködik a szervezési fázisokban.

Városunk több szervezetével, egyesületével együttműködési megállapodást kötött, ilyen megállapodás keretében aktív résztvevői a Városi Művelődési Központ rendezvényeinek, a városi ünnepeknek. A BÖÉE-vel való megállapodásuk keretein belül, a június 19-én megrendezésre kerülő badacsonyörsi Antal-napi Búcsú szervezési feladataiból is kivették részüket, valamint a vendégek szórakoztatására, külön zenés műsorral is készülnek.

A városon kívül a körmendi Nyugdíjasok Egyesületével szoros kapcsolatot alakítottak ki, ennek eredményeként június 8-án 54 körmendi nyugdíjast láttak vendégül Badacsonytomajon, és mutatták be nekik a környék nevezetességeit. Tervezik a kapcsolatfelvételt a fonyódi Nyugdíjas Klubbal is.

Az Egyesület alapszabályzatában foglaltak szerint, a Badacsonytomaji Nyugdíjasok Egyesületének célja a település nyugdíjasainak összefogása, érdekképviselete, kulturális és szabadidős tevékenység szervezése.