Egyedül az ember függeszti szemét a mindenség lankadatlanul működő csillagaira, a távoli és nagy egészre, s azon is túlra…  (Pilinszky János: A tél küszöbén -részlet)

A mindenszentek vagy mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel.

Sok európai országban – köztük Magyarországon és valamennyi magyarlakta területen – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak mindenszentek, illetve a halottak napján. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a „temetők nagy keresztjénél”, a „mindenki keresztjénél” elimádkozzák a mindenszentek litániáját. Magyarországon a sírok virágokkal és koszorúkkal való feldíszítése a 19. század elejétől terjedt el. Mivel a krizantém fehér és színes változatai Mindenszentek és Halottak napja körül nyílnak, Magyarországon leginkább ez a virág az, amivel a sírokat díszítik.

A Szent Imre Római Katolikus Egyházközség és Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye tisztelettel meghívja Önt és családját 2016. november 1-jén 17.00 órakor a Szent Imre Római Katolikus Templomba, ahol ünnepi szentmisét celebrál Földi István esperes, plébános.

A szentmisét követően fohászra, koszorúzásra és mécses gyújtásra kerül sor a Hősök kertjében a hősi halált halt katonák emlékére.