Egy darab feltárt művészet többet mondhat koráról,

mint az összes írott történelem.”

Egry e szép gondolatával  köszöntötte a vendégeket Berecz Nikolett igazgató Badacsonytomaj Város Önkormányzata és Kulturális Intézménye nevében a Múzeumi szezon és az Egry József Emlékmúzeum megnyitása alkalmából.

A tavasz egyik fontos kulturális eseménye az Egry József Emlékmúzeum megnyitása. Egry József alkotói hagyatékának közkinccsé tételében 1973 nevezetes dátum. Születése kilencvenedik évfordulója alkalmából ekkor nyílt meg Badacsonyban, egykori műteremházában és az utólag hozzá épített kiállítótérben az Egry József Emlékmúzeum.

A Balaton Európa hírű és Kossuth-díjas festőjének emlékmúzeuma a badacsonyi idegenforgalom centrumában áll, s a település egyik legfontosabb kulturális látnivalója. Ez a szerencsés fekvés, valamint az életműhöz méltó új épületegyüttes elősegíti, hogy a többfunkciójú, nyitott, korszerű múzeum a hazai és külföldi látogatók legszélesebb körét megismertesse kulturális örökségünk olyan egyetemes értékével, mint Egry József festészete.

2012. január 1-től Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézményének része az Egry József Emlékmúzeum.Egyik legfontosabb feladatunk megőrizni a település híres festőjének hagyatékát, megismertetni az idelátogatókkal képeinek egyszeri, megismételhetetlen csodáját.

Az Egry József Emlékmúzeum megnyitásának alkalmából Krisztin N. László polgármester köszöntötte a vendégeket, majd  Egry József állandó gyűjteményes kiállításának ünnepélyes megnyitójára Berecz Nikolett igazgató felkérte  S. dr. Perémi Ágotát, a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum igazgatóját.

Idén az Egry képek mellett 2017. június 8-ig megtekinthetik a múzeumba látogatók Szily Géza Munkácsy – díjas festőművész időszaki kiállítását.