Egry József a Balaton festője

Badacsony központjában, közel a Balaton parthoz, az Egry sétányon található Egry József festőnek és családjának egykor otthont adó villaépület, mely 1973 óta múzeumként fogadja a látogatókat. Egry a Balaton megszállottja volt, a Balaton festőjének is nevezik.  Számtalan nézőpontból, szinte minden napszakban megfestette a tó végtelen víztükrét, a balatoni párás fényeket, a kilátást Fonyód felé. Művészete magányos jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk.

Sok szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt 2016. április 30-án szombaton 18.00 órakor az Egry József Emlékmúzeum megnyitása alkalmából. Egry József műveiből összeállított kiállítást megnyitja Dohnál Szonja művészettörténész, múzeológus.

Udvardi Erzsébet a fény festője

Udvardi Erzsébetben megvolt az alázat, képes volt rá és eléggé bátor is hozzá, hogy a színek közül a csillogó, felfénylő aranyat és az ezüstöt alkalmazza festményein. S ezzel az egyéni kifejezésmóddal, mondhatnánk, egyedülálló ma is a magyar festészetben. A művésznő évtizedek óta a szépség, az értékek megőrzésén munkálkodott. Oltárképei, templomi pannói, akvarelljei szerte az országban – a Balaton-mentétől a Nyírségig és Sümegig megtalálhatók, de közgyűjteményekben – az Esztergomi Prímási Palotában, a Keresztény Múzeumban, Veszprémben, Tihanyban, Budapesten… – is fellelhetők.

Sok szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt 2016. április 30-án szombaton 18.15 órakor Udvardi Erzsébet festőművész kiállításának megnyitása az Egry József Emlékmúzeumba. A kiállítást Földi István kerületi esperes, plébános nyitja meg.

Az Egry József Emlékmúzeum megnyitóján közreműködik a Castellum kamarazenekar.