Címlap

Pauler Ákosra emlékezünk

A Pauler család badacsonyi történetének szálai a 19. század közepéig nyúlnak vissza, amikor is tehetős pesti polgárok sorra vásároltak szőlőbirtokokat a Balaton partján, amelyekre aztán nyaralót,"villát" építettek. Pauler Tivadarnak azonban ilyesmi eszébe sem jutott, lefoglalta a tudományos és oktatáspolitikai közélet. Mégis lett szőlője és villája is Badacsonyban. Ez pedig úgy történt, hogy rokona és jó barátja, Hajnik Károly a parlamenti gyorsírói iroda vezetője nagyobb kölcsönt kért az akkor már magas közjogi méltóságokat viselő Pauler Tivadartól, aki az összeget készséggel a jó rokon rendelkezésére is bocsátotta. A sors aztán úgy hozta, hogy Hajnik Károly a pénzt nem tudta visszafizetni, s mivel adós sem akart maradni, felajánlotta hitelező rokonának a badacsonyi birtokot, aki azt - látatlanban - el is fogadta.

Pauler Tivadart nem érdekelte a frissen szerzett ingatlan, ideje sem volt rá, ezért évekig feléje sem nézett. Mikor aztán mégis rászánta magát, hogy megnézze minek is jutott birtokába lekocsizott a Balatonhoz, mivel akkoriban még nem volt vonat, s annyira megtetszett neki Badacsony, hogy azonnal építkezni kezdett. Felépítette azt a nagy olaszos stílusú villát, amely

a Paulerok három nemzedékének kedvelt pihenőhelyévé vált. Pauler Tivadar halála után, fia Gyula az édesanyjától örökölte meg a badacsonyi birtokot, ahol halálát is lelte, szabadsága ideje alatt vacsora közben ragadta el a szívhalál. Lánya Juliska Badacsonyban ápolta a nagybeteg Egry Józsefet katonáskodása idején, itt szövődött szerelmük, s itt lelhettek otthonra is. Milyen a véletlen, ha Pauler Tivadar nem jut badacsonyi ingatlanhoz, akkor Egry József sem lehetett volna badacsonyi festő.

Pauler Gyula fia, Pauler Ákos a 20. század elejének egyik legjelentősebb magyar filozófusa, a két világháború közötti korszak hivatalos bölcseletének meghatározó szereplője. Ismeretelméleti, filozófiatörténeti, logikai, pedagógiai és erkölcstani munkássága egyaránt jelentős volt a korszak tudományos életében. Nyolcvanöt éve, 1933. június 29-én hunyt el. A badacsonytomaji Donát kápolna sírkertjében nyugszik. Tiszteletére a kertben emlékmű áll. Munkásságának emlékét őrizzük.

(kép: internet)

Módosítás: (2018. június 29. péntek, 08:14)

 
Linkcsere

Kérem, hogy amennyiben lát lehetőséget egy linkcsere kapcsolat kiépítésére, akkor egy az alábbiak közül választott linket helyezzen az oldalán:

- Szálláskérés.hu főoldala

Belföldi szállások | Szálláskérés.hu

Katalógus

Badacsonytomaji Kulturális Intézmény Könyvtár

Névnap
Ma 2019. január 20., vasárnap, Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
Hungarian Croatian Czech English French German Italian Polish Portuguese Russian Spanish
Közösségi oldalak
Eseménynaptár
2019 Január 2019  Február
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Badacsonytomaj honlapja

Badacsonyotmaj honlapja

Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés