Címlap

"Folyékony szerelem- Badacsonyi Szüret"

A „Folyékony szerelem- Badacsonyi Szüret”

2017. szeptember 08-10.

Badacsonyi Szüret

Minden, ami a természetben lappang és amit az ember egyszer felfedezett, itt a Balaton-part napnyugati felében, Badacsony táján, a tapolcai medencében, alig néhány négyzetkilométer területen csodálatos képpen együtt van. Mindenből van valami, s mindenből ízelítőt ad, tengerből, hegyóriásból, alpesi jellegű merész sziklatoronyból, erdőségekből. Kicsinyben az egész világ ez, szeszélyes formáival és elbűvölő változataival.

E nagyszerű tájban a hasonlók közt a legnagyobb, a legmagasabb, a legismertebb, a legértékesebb az ünnepelt Badacsony.

Varázsa van e hegynek, áhítatot ébreszt, tekintélyt teremt maga körül.

Vidékünk legszebb hagyományai közé tartozik a szüreti mulatság, a badacsonyi szüret és szüreti mulatság pedig – a hegyaljai mellett – a „legfényesebb”, „legmulatságosabb” volt Magyarországon már a XVIII. és a XIX. században is.

Gondoljunk csak a mindmáig leghíresebb, Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza nevétől elválaszthatatlan 1795-ös badacsonyi szüretre. A kora őszi színekben pompázó hegyoldal ezen a szüreten is nóta- és zeneszótól volt hangos. Itt bontakozott ki Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor szerelme, s ekkor született a szerelmükből táplálkozó romantika, amely nélkül ma sem lehet elképzelni Badacsonyt, s amelyet Kisfaludy költészete tett ismertté az egész országban. Költészete szinte elválaszthatatlan a Badacsonytól. Könnyed dallamos versei és regéi hívták fel az ország figyelmét Badacsonyra.

A szüret, különösen a bőséges szüret, mindenki számára ünnep volt Badacsonyban. A földbirtokosnak a jómódot, a gazdagságot, a szőlőművelőnek pedig a kenyeret jelentette.

A múltban a nagyobb szőlőbirtokosoknak többfelé is volt szőlőjük, és ha egyik helyen végeztek a szedéssel, a szüretelők mentek a másik szőlőhöz. Ilyenkor a helybeli és a közeli falvakból érkező zenészek, barátok, puttonyozók, szedő lányok kísérték a kádakat szállító kocsikat, szekereket. Nem hiányzott a férfiak kezéből a boroskancsó, a lányokéból a friss must és a szőlő. Szólt a zene, szállt az ének, tréfás rigmusok hangzottak. Minél jobb volt a szüret, annál látványosabb volt a vonulás.

Ezekben az évszázados szokásokban kereshetjük a mostani hagyományápoló szüreti mulatságok gyökereit.

A badacsonyi fiatalság régtől fogva rendezett felvonulásos szüreti mulatságokat, amelyeknek a csúcspontja a táncmulatság volt a szőlővel feldíszített pajtákban, vendéglőkben.

Az első, televízió által is közvetített szüretet 1964-ben rendezték és rendezik azóta is településünkön Badacsonyi Szüret néven.

Idén 53. alkalommal kerül megrendezésre szeptember 08-10-én intézményünk szervezésében.

A Badacsonyi Szüret komoly elismerést vívott ki magának az évek során, hiszen több évtizede kerül megrendezésre, azóta folyamatosan bővül a rendezvények programkínálata, és folyamatosan növekedett látogatottsága, így ma már egy komoly hagyományokkal rendelkező sikeres attrakcióról beszélhetünk.

A Badacsonyi Szüret célja nem csupán Badacsony, hanem az egész térség, valamint annak kulturális és természeti értékeinek minél jobb megismertetése, jó hírnevének terjesztése, a hűséges látogatók megtartása és újabbak idevonzása. Ebben a szellemben alakítjuk a marketing-stratégiáját, amely a következő négy természeti értéken keresztül kívánja tovább népszerűsíteni a badacsonyi mikro-régiót: víz, napfény, hegy, szőlő. Az új elképzelés lényege, hogy az eddig háttérbe szorult, hegy-szőlő kapcsolatot egyenrangúvá váljék a víz-nap párossal, így kívánjuk megvalósítani versenyképes turisztikai termékeink céltudatos promócióját.

A rendezvény helyszíne a Balaton-part egyik legvonzóbb területe. Az település közvetlen célkitűzése egy olyan országos rendezvény megszervezése, amely sokszínű és magas színvonalú programkínálatával alternatívát mutat fel a vízparti fürdőzés mellett, bővíti a térség turisztikai funkcióit, attrakcióit. Badacsonytomaj a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címmel büszkélkedhet.

A rendezvényeink megszervezésének immár hagyománya van, és a Badacsonyi Szüret évek óta szerves részét képezik a térség turisztikai kínálatának. A látogatók olyannyira számolnak a megrendezéssel, hogy vendégeink egy része már jó előre szobát foglal erre a hétvégére. A rendezvény egyfelől kiemelkedő esemény a helyi kulturális életben, de turisztikai vonzásköre az egyre céltudatosabb marketing-tevékenység révén évről évre jelentősebb, országos szintű.

A rendezvényjelentős vonzerővel bír. Célunk, hogy a Badacsonyi Szüret megvalósulásával a térség eddig megszerzett látogatóit képesek legyünk megtartani, és hogy a potenciális vendégek körét tovább szélesítsük a programkínálat bővítésével és a színvonal emelésével.

Helyszíne: Badacsonytomaj település, Badacsony település rész, a központi helyszín Badacsony.

Az országban újjáéledő szüreti rendezvényekhez a Badacsonyi Szüret adta meg a mintát, így a rendezvényünk midig reflektorfényben van. Mindig nagy gondot fordítunk arra, hogy a tradícióját megtartsuk, a szüret utáni örömöt, melyet a jó minőségű szőlő betakarítása váltott ki szeretnénk érzékeltetni. Évszázadok óta Badacsony legfontosabb és legszebb ünnepe volt és kell, hogy legyen. A szüreti rendezvényünkben ezeket az érzéseket szeretnénk az idelátogató vendégeinknek biztosítani.

A szüreti kulturális program központjában a szüreti felvonulás áll, mely az ország leghosszabb szüreti menete; 5 km hosszúságú, felvonulók létszáma eléri a hatszáz-hétszáz főt, 25 fogat, közel 30 huszár és számos település vesz részt.

Felvonulnak az ország idelátogató borrendjei, a környező települések küldöttségei, Badacsonytomaj civil szervezetei és városrészei, vállalkozói és vállalkozó szellemű lakosai, határon túli néptáncegyüttesek, citerazenekarok, menyecskekórusok.

A felvonuláson részt vesznek még az országból meghívott néptánc együttesek, lovas fogatok, hagyományőrző egyesületek és sokan mások.

 

Holdfénytúra a Badacsonyon

 

A túrán a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a badacsonyi Tourinform irodában személyesen, telefonon: 87/531-013 vagy akár emailben a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen.

Túravezető: Árvai Gábor geo- és madarász túravezető, tel.: 70/264-5919

Szeptember 9. szombat 19.30 órától: HOLDFÉNYTÚRA a telehold fényénél a Kisfaludy kilátóhoz

Gyülekező: Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum (Badacsony, Kisfaludy út 17.)

Útvonal: Szegedy Róza-ház – Kisfaludy-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék - Kisfaludy-kilátó

Időtartam: 2.5 óra

 

 

A „Folyékony szerelem-Badacsonyi Szüret 2017.” programja

 

2017. szeptember 8.

19.00 Other Planet

 

21.00 New Level Empire

A vokálos, modern dance stíluson nyugvó New Level Empire egy live act formáció, mely hangszeres megoldásokkal, így gitárral, billentyűvel és elektromos dobbal hivatott életre kelteni az elektronikus zenét. 2013 őszén állt össze a banda jelenlegi formája. A zenekar alapítója és dobosa, az underground és mainstream techno dj; Nyújtó Sándor „Newl”, billentyűse és egyben a poppalettán tevékenykedő, dalszerzőként dolgozó; Krajczár Péter „Krash”, dj-je az egyedi stílust képviselő Mayer Petra „Shizuka”, akit a Petőfi rádió lemezlovasnőjeként ismerhetünk, frontembere pedig a rock alapokon nevelkedett, akusztikus projektjét is dédelgető dalszerző-szövegíró-énekes-gitáros Ujvári Zoltán Szilveszter „Zola” személyében. A banda tagjai a hazai popélet különböző területeiről érkeztek, így – saját bevallásuk szerint – talán pont ebben rejlik az izgalmas csapatmunka. Első közös stúdiómunkájuk eredménye a „The last one”, mellyel bekerültek a Dal 2014 c. műsorba és egészen a döntőig meneteltek. A dalt 2014 októbertől az országos és nagyobb rádiók (Class FM, Music FM, Petőfi) kiemelt rotációba helyezték, a klipet pedig a zenei tv csatornák is (VIVA TV, One Music Channel) játszották. 2014 tavaszán jelent meg a „Wanna get over” daluk és a hozzátartozó klip. Nyáron a Magyar Kézilabda Szövetség felkérte a zenekart, hogy készítse el a 2014-es Női Kézilabda Európa-bajnokság dalát. A kézilabdás lányoknak és a szurkolóknak írt „Hold your hands so high” októberben debütált. A zenekar májustól folyamatosan koncertezett a nyári szezonban, ősszel pedig befejezték első nagylemezük munkálatait. A Dal 2015 műsorba a „Homelights” c. dalukkal jelentkeztek, mely bemutatkozó nagylemezük címadója is egyben. 2015 tavaszán aztán debütált „Son of the Sun” daluk, melyben a Kelemen Kabátban frontembere; Szerecsenkirály is közreműködik. A dal a tavalyi SZIN hivatalos fesztiváldala lett! 2016-ban következett a Valahol, mely az év legjátszottabb magyar dalává vált,, illetve még ebben az esztendőben megjelnt a Szerteszét, ami ismét nagy radiós sláger lett. 2017-es első kislemzük, a Hallod Látod Érzed, áprilisban került kiadásra.

Időközben csatlakozott a zenekarhoz Seprényi Fanni, aki basszusgitár fronton tölti be a szerepet és Sabina, aki zongorajátékával és ének hangjával színesíti a produkciot. Folyamatosan járják az országot elektronikus és akusztikus műsorukkal egyaránt, idén pedig a Fonogram különleges fellépőjeként is láthatta őket a közönség.

22.30 Davelogan

 

2017. szeptember 9.

10.00-19.00 Élményjáték gyerekeknek (Óriás csúszdás légvár, Rodeó Bika) Helyszín: Badacsony Móló park

14.00-20.00 Fanyűvő Játékpark Helyszín: Badacsony Park

16.00-17.00 Zajongó gyermekkoncert

Nagy örömmel választották a leghálásabb és legőszintébb közönséget - a gyereket - arra, hogy az általuk játszott nagyszerű dalok üzeneteit célba juttassák. Baráti társaságuk minden tagja képzett muzsikus, legtöbbjük pedagógus. Halász Judit, Kaláka, Bojtorján, a 100 Folk Celsius dalait játsszák élő koncertjeiken.

17.30-19.00 Memphis Belle

19.00 Ünnepélyes megnyitó

20.30 Margaret Island

A Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint alapította Margaret Island az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei palettán. Mindössze három éves fennállásukat követően születésnapjukat Budapest legnagyobb szabadtéri koncerthelyszínén, a Budapest Parkban ünnepelték meg, több mint négyezer rajongóval együtt. A fiatal csapat népszerűsége töretlenül ível felfelé: ’Eső’ című daluk 2016-os berobbanását követően mára a legnagyobb hazai fesztiváloknak (VOLT, Sziget, Strand, SZIN, Művészetek Völgye, Campus stb.), vidéki kluboknak és rádiós toplistáknak is állandó színfoltjává váltak. Az elmúlt évek igen mozgalmasak voltak a zenekar életében: ’Egyszer volt’ című aranylemezüket követően kiadták második albumukat ’Bakancslista’ címmel, többször zenéltek külföldön (Párizs, Málta, Erdély stb.), JumoDaddy-vel és Felcser Mátéval közreműködésben ők írták az EFOTT himnuszt, ’Veled minden’ című daluk heteken át vezette a Petőfi rádió toplistáját. A számos díjjal kitüntetett csapat a siker ellenére máig az őszinte örömzenélésben hisz.

22.30 Hello Kids

A zenekar repertoárján magyar és külföldi slágerek szerepelnek, a 70'-es évektől egészen napjainkig. Az együttes erénye, hogy mindent hangszeresen, zenei alapok alkalmazása nélkül, szólaltatnak meg.

02.00 Színpadzárás

 

2017. szeptember 10.

10.00-19.00 Élményjáték gyerekeknek Helyszín: Badacsony Móló park

10.00 Hagyományos Szüreti felvonulás Badacsonytomajról Badacsonyba a 71-es számú főúton. Felvonulnak az ország borrendjei, a környező települések küldöttségei, Badacsonytomaj civil szervezetei, a város iskolája, óvodája és vállalkozó szellemű lakosai

10.15. Szőlő harang megáldása a Szent Imre Római Katolikus Templom előtt

11.00 Brassdance együttes műsora 71. számú főúton

13.00-19.00 Fanyűvő Játékpark Helyszín: Badacsony, Badacsony Park

13.30 Szőlő harang fogadása, a szüreti sokadalom köszöntése

14.00 Szüreti gálaműsor, közreműködnek a felvonuláson részt vevő néptáncegyüttesek, hagyományőrző csoportok

17.30 Zaporozsec

19.00 Zenél Gaál Szabolcs

23.00 Színpadzárás

 

Bővebb információ:

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye

8258. Badacsonytomaj, Fő u. 14. E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Tel.: 06-87-571-115

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt! A rendezvényen kép és hangfelvétel készül.

"A rendezvényt/projektet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta.”

Módosítás: (2017. augusztus 08. kedd, 15:24)

 
Linkcsere

Kérem, hogy amennyiben lát lehetőséget egy linkcsere kapcsolat kiépítésére, akkor egy az alábbiak közül választott linket helyezzen az oldalán:

- Szálláskérés.hu főoldala

Belföldi szállások | Szálláskérés.hu

Katalógus

Badacsonytomaji Kulturális Intézmény Könyvtár

Névnap
Ma 2019. január 17., csütörtök, Antal és Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
Hungarian Croatian Czech English French German Italian Polish Portuguese Russian Spanish
Közösségi oldalak
Eseménynaptár
2019 Január 2019  Február
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Badacsonytomaj honlapja

Badacsonyotmaj honlapja

Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés