Címlap

Megnyitott az Egry József Emlékmúzeum

Egy darab feltárt művészet többet mondhat koráról,

mint az összes írott történelem.”

Egry e szép gondolatával  köszöntötte a vendégeket Berecz Nikolett igazgató Badacsonytomaj Város Önkormányzata és Kulturális Intézménye nevében a Múzeumi szezon és az Egry József Emlékmúzeum megnyitása alkalmából.

A tavasz egyik fontos kulturális eseménye az Egry József Emlékmúzeum megnyitása. Egry József alkotói hagyatékának közkinccsé tételében 1973 nevezetes dátum. Születése kilencvenedik évfordulója alkalmából ekkor nyílt meg Badacsonyban, egykori műteremházában és az utólag hozzá épített kiállítótérben az Egry József Emlékmúzeum.

A Balaton Európa hírű és Kossuth-díjas festőjének emlékmúzeuma a badacsonyi idegenforgalom centrumában áll, s a település egyik legfontosabb kulturális látnivalója. Ez a szerencsés fekvés, valamint az életműhöz méltó új épületegyüttes elősegíti, hogy a többfunkciójú, nyitott, korszerű múzeum a hazai és külföldi látogatók legszélesebb körét megismertesse kulturális örökségünk olyan egyetemes értékével, mint Egry József festészete.

2012. január 1-től Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézményének része az Egry József Emlékmúzeum.Egyik legfontosabb feladatunk megőrizni a település híres festőjének hagyatékát, megismertetni az idelátogatókkal képeinek egyszeri, megismételhetetlen csodáját.

Az Egry József Emlékmúzeum megnyitásának alkalmából Krisztin N. László polgármester köszöntötte a vendégeket, majd  Egry József állandó gyűjteményes kiállításának ünnepélyes megnyitójára Berecz Nikolett igazgató felkérte  S. dr. Perémi Ágotát, a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum igazgatóját.

Idén az Egry képek mellett 2017. június 8-ig megtekinthetik a múzeumba látogatók Szily Géza Munkácsy - díjas festőművész időszaki kiállítását.

 

Szily Géza 1938-ban született Tolnán. 1966-ban diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola festő szakán. Azóta állít ki rendszeresen bel- és külföldön. Különböző festészeti műfajokban és anyagokkal dolgozott, majd festett seccót, tervezett gobelint, olajjal és olajtemperával, a 80-as évektől pedig elsősorban akvarellel dolgozik. A Magyar Vízfestők Társaságának elnöke. Tagja a Folyamat Társaságnak, a Festők Társaságának, a VUdAK-nak és a Künstlergirdének.

Szily Géza festőművész kiállítását fia, Szily László újságíró nyitotta meg.

Végezetül Berecz Nikolett igazgató megköszönte mindazoknak, akik segítségünkre voltak, hogy ezek a kiállítások létrejöhettek, első sorban  az önkormányzatunknak és képviselő- testületünknek, hogy az idén is biztosították az anyagi forrásokat a munkánkhoz, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumnak, valamint Szily Géza festőművésznek, hogy rendelkezésünkre bocsátották a tulajdonukban lévő műalkotásokat, külön köszönetét fejezte ki S. dr Perémi Ágotának, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának, valamint Sipos Anna művészettörténésznek az áldozatos munkáért, amit a kiállítás létrejöttében kifejtettek.

Megköszönte Mészáros György festőművésznek azt az önzetlen munkát, amit a kulturális intézmény és a időszakos kiállító művészek közötti „Kulturális Híd” megépítésének érdekében fejtett ki.

A kiállítások megtekintése után a jelenlévő vendégek egy pohár „hamisítatlan” badacsonyi bor mellett beszélgettek.

Módosítás: (2017. május 02. kedd, 14:58)

 
Linkcsere

Kérem, hogy amennyiben lát lehetőséget egy linkcsere kapcsolat kiépítésére, akkor egy az alábbiak közül választott linket helyezzen az oldalán:

- Szálláskérés.hu főoldala

Belföldi szállások | Szálláskérés.hu

Katalógus

Badacsonytomaji Kulturális Intézmény Könyvtár

Névnap
Ma 2018. december 14., péntek, Szilárda napja van. Holnap Valér napja lesz.
Hungarian Croatian Czech English French German Italian Polish Portuguese Russian Spanish
Közösségi oldalak
Eseménynaptár
2018 December 2019  Január
Va Ke Sz Cs Sz
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Badacsonytomaj honlapja

Badacsonyotmaj honlapja

Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés