Címlap

Julianus nyomában Mordvinföldön

A Collegium Fenno-Ugricum Ugricum, valamint a Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében Prof. Dr. Pusztay János tartott előadást a Keresztury-házban, „Julianus nyomában Mordvinföldön” címmel.

Julianus barát magyar Domokos-rendi szerzetes volt, aki Gerhardusszal és még néhány szerzetestársával két utazást tett, hogy megkeresse a magyarok őshazáját keleten.

 

Első útjáról hazatérőben átutazott a mordvinok földjén, s élményeit megörökítésre érdemesnek tartotta. Többek között arról tudósított, hogy  ez a nép rendkívül kegyetlen.

„Ezek pogányok és olyan kegyetlen emberek, hogy semmibe sem veszik az olyan embert, aki sok embert nem ölt. S midőn valaki útra kel, minden általa levágott fejet előtte hordanak, és mennél több fejet hordanak előtte, annál nagyobb a becsülete. Az emberi koponyákból meg kelyhet csinálnak, és örömest isznak belőle. Azt, aki nem ölt embert, nem is engedik megnősülni.”

Pusztay János előadása arról győzte meg a hallgatóságot, hogy Julianus óta sokat változott a velünk nyelvrokonságban élő mordvin közösség. Megtudhatták a résztvevők, hogy a Moldvin Köztársaságot az erza és a moksa népcsoport alkotja, irodalmi nyelveik jelentik az - orosz mellett - az állam által elfogadott hivatalos nyelvet. A két  nyelv mintegy 80%-ban egyezik nyelvtanban és szókészletben, a mordvinok körülbelül 2/3-a vallja anyanyelvének az erzát vagy a moksát, melyek törzsi név eredete ismeretlen.

A Köztársaság alapterülete 26.200 km2, lakosainak száma 890.000, melyből 284.000 mordvin. A világon élő mordvinok mintegy 31%-a él Mordáviában, és ez a lélekszám  erőteljes létszámcsökkenést mutat. Jóslások szerint az is elképzelhető, hogy 2060-ra a jelentős asszimiláció miatt el is tűnhetnek. Szaranszk a főváros, mely Moszkvától 640 km-re délkeletre található.

Közép-Lengyelországgal egy magasságban van, kontinentális az éghajlata, a terület egynegyede erdő, az állatvilág változatos, rókák, farkasok, medvék, szarvasok, vaddisznók, mókusok,  és délen az erdős-sztyeppes vidéken ürgék, mezei egerek, hörcsögök, a folyókban számos halfaj található, sok a pézsmapatkány, hód és vidra.

A történelmi tényekről szólva elhangzott, hogy a 12. századig a két törzs elkülönült egymástól, a 13. században a moksák az oroszok oldalán az erzák ellen fordultak. Tatár fennhatóság alatt voltak 1236-tól 1552-ig. Utána orosz uralom következett. A 18. századra pravoszláv hitre kényszerültek, a 19. század második felében kivándorlások voltak jellemzőek.

A moldvin népviselet felismerhető a  világos színű, tunika fazonú ruháról, a bonyolult fejviseletről és az ékszerek sokaságáról. Az erza asszonyok felső viselete a köpeny, a jellegzetes farkendővel, a moksáké az ing szabásával megegyező ruhadarab. A farkendők mérete a nők korával egyenes arányban csökkent, az idős asszonyok nem hordhatták.

Népi építészetükre jellemző, hogy a házak homlokzatán deszkából kivágott díszítő elemek, főleg az ablakokat keretezték. Stilizált növényi és állatmotívumok, indaszerű ornamensek, csipkeként ható kivágások láthatóak. A lakóháznál a bejárat mellett helyezkedett el a szent sarok, a szemközti egyikében pedig a kemence. A mordvin lakóházak bútorzata széles, falhoz erősített padokból állt.

Az erzák edényei fából készültek, kedveltek voltak az állatalakos, elsősorban madár alakú sótartók.

Konyhájukra jellemző, hogy a kenyér savanyított rozstésztából, míg a lepények keletlen tésztából készültek. Kevés húst fogyasztottak, elsősorban marhahúst, és  rituális céllal lóhúst. Kedvenc italuk a mézsör, és a savanyított tej, viszont friss tejet ritkán ittak.

A mordvin népköltészetet dalok, mesék, mondák, siratóénekek, közmondások alkotják, közülük magyar fordításban olvasható a  Földisten, lánykérőben, Hozott isten, holdacska, és a Medveének.

2009-ben jelent meg a Masztorava (Földanya) c. eposz, mely jelentős esemény a Mordvin Köztársaság életében.

A kötetlen hangvételű, jó hangulatú, nagysikerű előadást nagy érdeklődés kísérte, melyet bizonyít, hogy sok kérdés hangzott el, majd baráti beszélgető közösséggé alakult a lelkes hallgatóság.

 

 

 

 

 

 

Módosítás: (2011. május 12. csütörtök, 22:55)

 
Linkcsere

Kérem, hogy amennyiben lát lehetőséget egy linkcsere kapcsolat kiépítésére, akkor egy az alábbiak közül választott linket helyezzen az oldalán:

- Szálláskérés.hu főoldala

Belföldi szállások | Szálláskérés.hu

Katalógus

Badacsonytomaji Kulturális Intézmény Könyvtár

Névnap
Ma 2019. január 17., csütörtök, Antal és Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
Hungarian Croatian Czech English French German Italian Polish Portuguese Russian Spanish
Közösségi oldalak
Eseménynaptár
2019 Január 2019  Február
Va Ke Sz Cs Sz
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Badacsonytomaj honlapja

Badacsonyotmaj honlapja

Partnereink
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés