1983 óta, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ „A Tánc Világnapját”. 2019. április 29-én a táncművészet legnagyobb ünnepén a Tördemic Néptáncegyüttes és a Szín- Vonal AMI kezdeményezésére országos rekordkísérlet készül Badacsonytomajon, hagyományőrző Zöldág-járás tömegszerűségi-kísérlet vonatkozásában. Az eredményt hitelesíti Sebestyén István a Magyar Rekord Egyesület elnöke, a magyar rekordok regisztrátora.
Elképzelték már, hogy több százan összegyűlnek és „Bújj, bújj zöld ág”-at játszanak? Valószínűleg nem… Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Zánka, Zalahaláp, Tapolca, Vigántpetend, Nemesgulács, Szigliget, Tihany településekről érkező táncosok ennek a megvalósítására készülnek. Közel 500 óvodás, iskolás vonul fel énekelve településünk utcáin, egy régi népi hagyományt, a Zöldág-járást felelevenítve. A játék eredetének utánajárva kiderül, hogy a húsvétvasárnaphoz és más tavaszi vasárnapokhoz kapcsolódó zöldág-járás a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játék. A lányok esetleg a legényekkel a falu egyik végén kézfogással sorba álltak. A sor mindkét végén kaput tartottak zöld ággal a kezükben. A sor egyik vége átbújt a sor másik végén lévő kapu alatt, így mentek végig a falun. A dal első három sorát a két kaput tartó énekelte egymásnak felelgetve. Most nem húsvétvasárnap lesz, ugyanis ezek a mondókák már egész évben előfordulnak.
Szabó Csaba a Tördemic Néptáncegyüttes művészeti vezetője a klasszikus, mindenki által ismert verzióból készül rekordra.
A rekordkísérlet 2019. április 29-én 14:00 órától veszi kezdetét Badacsonytomajon a Hősök terén. A rekordkísérlet célja: népszerűsíti az idén 10. születésnapját ünneplő, kiemelkedő országos eredményeket, sikereket elérő Tördemic Néptáncegyüttest. Népszerűsíti a Balaton-felvidéki és a helyi hagyományokat, annak az ifjabb generációk számára történő átörökítését, bebizonyítja annak összetartó erejét, egy jó hangulatú rendezvényt hoz létre!
Az együttes ugyanis legfontosabb küldetésének tekinti az utánpótlás nevelést és a közösség erősítést.
A rendezvény fővédnöke: Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő; dr. Sándor Ildikó – néprajzkutató, Hagyományok Háza. Védnök: Krisztin N. László Badacsonytomaj Város polgármestere.
Szervezők:
Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület 8263 Badacsonytördemic, Hősök útja 12. E-mail: tordemicnte@gmail.hu
Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye 8258 Badacsonytomaj Fő u. 14. E-mail: vmk@badacsonyiprogramok.hu