Nagy tisztelettel köszöntötte Badacsonytomaj Város Önkormányzata és Kulturális Intézménye nevében a 2013. évi Badacsonyi Fényvarázs rendezvényen megjelent vendégeket Fodor József igazgató.

„Mint már mindnyájan tudják, ez a rendezvény immár hagyományosan az augusztus 20-i Nemzeti Ünnep előestéjén, mindig augusztus 19-én zajlik, a Rózsakő Fesztivál keretein belül.” – kezdte köszöntőjét.

Badacsonytomaj Város Képviselő-testülete a nemzeti és a turisztikai ünnepeinkre különös figyelmet fordít, hisz mindnyájan tudjuk, hogy településünk nagyrészt az idegenforgalomból tervezi az éves bevételeit.

Ezért nagyon fontos, hogy ennek szellemében a mai és a maihoz hasonló rendezvényeiket kiemelten kezeljük.

Fontos számunkra a tavaszi Kéknyelű Fesztivál, nyáron a borászok által megszervezett Badacsonyi Borhetek, és most a vállalkozók segítségével létrejött Rózsakő Fesztivál, majd legnagyobb turisztikai ünnepünk, a Badacsonyi Szüret, melyre ezúttal is tisztelettel meghívom a jelenlévőket szeptember 6-7 és 8-án.

Elmondta még, hogy a mai ünnepségünk, a Badacsonyi Fényvarázs igyekszik olyan látványossággal szolgálni, amely a vízre kivonuló vitorlás hajók lampionos feldíszítésétől a Badacsonyi hegy gyönyörű fényeiből és nem utolsó sorban a tűzijátékból tevődik össze.

A gyönyörű látvány mellett igyekeztünk egy színvonalas műsort is összeállítani. Elsőként a badacsonyi Ezüst Kükapu táncegyüttes szólótáncosainak előadásában néhány verbunkot láthatott a több száz ember, majd Rajzó Ildikó képviselő asszony, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzat képviselő-testülete nevében köszöntötte a vendégeket!

„Köszönöm a megtisztelő feladatot, hogy polgármester úr távollétében Badacsonytomaj háziasszonyaként köszönthetem Önöket. Teszem ezt nagy szeretettel a “badacsonyi fényvarázs”  rendezvényen itt a móló parkban.

Badacsony – méltóságos szőlőhegyünk, melynek szoknyája széle a Balaton habjaiba merül. Balaton – a tó, mely az év minden pillanatában más arcát mutatja, ahogy megcsillan rajta a fény, elbűvölve a látogatót, legyen az helyben élő, vagy éppen arra járó. Nem hiába ihleti művészeket ez a táj. Amellett, hogy nagy kihívás ezt az állandóan változó fényjátékot megragadni, a hegy ereje, a víz nyugalma és gondjainkat elszívó hatása  a hegy mámorító nedve, a bor nélkül is érvényesül. A különös fények, melyek a tó tükrén villódznak, mesevilágba kalauzolják azt, aki ráér elmerülni bennük, az általuk felébresztett gondolatokban.

Augusztus – ugye önöknek is a cikázó fényeket, az ábrándos pillanatokat juttatja eszébe, amint egy-egy hulló csillagot elkapva és attól elragadtatva felejtünk el valamit kívánni. Ez az igazi fényvarázs! Ezt idézi a tűzijáték is. Olyankor csodálattól ellazulva bámuljuk a fényt ahogy feltör, majd milliónyi hulló csillagként elhalványul. Jótékony ez a fajta fény – önmagunkról és időről elfelejtkezve kicsi gyermekként élvezzük a jelent, és nem a múló pillanaton búslakodunk! Máskor azonban vigyáznunk kell a fénnyel! Míg a kicsi fény reményt, utat mutat a sötétben, a nagy fény, a pompa elkápráztat, elvakít! Olyankor kell igazán tudnunk, hogy kik vagyunk és hol is vagyunk valójában. Ha olyankor egy pillanatra behunyjuk szemünket, egyensúlyunkat visszanyerjük és valós énünkhöz – a bennünk lakó gyermekhez, álmainkhoz visszatalálunk. Ehhez ad további segítséget hegy, a víz és igen, a bor is! Badacsonyban, mert itt minden feltétel együtt adott.

Nem maradt más hátra, fürödjünk ma éjjel a fényben, tisztuljunk általa Államalapító Szent István királyunk ünnepének előnapján és csodáljuk mindig tisztelettel, alázattal a fényt.”

Képviselő asszony szavai után a Tapolcai Musical Színpad szólistáinak előadásában 1000 év magyar dalai címmel magyar rockoperák, örökzöldek hangzottak el.

A közelgő vihar miatt a tűzijáték előtt került sor a feldíszített vitorlák bevonulására. A látványos tűzijáték után a vitorlás kikötőben Retro Disco várta az érdeklődőket!